53745666   info@fa-eks.dk
Klima_nedbør

4 overvejelser til dig & 6 trin du bør tage

"Vedligeholdelse af bygninger og hjem, er SÅ vigtig. Det er ikke et område vi må gå ned på. Risikoen for alvorlige skader bliver kun større og større ved at lade stå til."

Beskyt dit hjem mod nedbør

Klimaet forandre sig og har længe været under forandring. Vi får flere og flere skybrud. Kraftigere regn og vintrene er meget mere våde. Samtidig kan vi stille spørgsmål ved de længere perioder, uden vand, hvor græsset aldrig helt når at blive grønt.

Vejret er generelt blevet mere voldsom. Det giver selvsagt en del flere udfordringer ved at holde vores bygningsmasse ved lige og undgå mere eller mindre alvorlige vand og fugtskader. Se eventuelt DMI’s rapport; “Ekstreme nedbørshændelser i Danmark” https://www.dmi.dk/fileadmin/Rapporter/2021/DMIRap21-06.pdf

Vedligeholdelse af bygninger og hjem er SÅ vigtig. Det er ikke et område vi må gå ned på. Risikoen for alvorlige skader bliver kun større og større ved at lade stå til.

Bor du i et områder der er lavtliggende eller ved havsiderne? Ja så er du nok ekstra udfordret på mængderne af nedbør.

Store vandmængder betyder også at kældre er mere udsatte. Der vil være mere vand i jorden og fundamentet vil automatisk bliv mere skrøbelige og sokler skal kunne tage en del mere vand.

4 overvejelser du kan gøre dig for at mindske risikoen for vandskader

  • Etablere et grønt tag. Et grønt tag skulle, udover at skabe mere diversitet for insekter, optage op til 50% af regnmængderne. Er dette en mulighed du vil gå i kast med, skal du huske at undersøge om dit tag og din konstruktion er egnet til formålet hos fagfolk. 
  • Har du en regnvandstønde? Hvis du har en regnvandstønde og dermed opsamler noget af regnen fra taget, vil du også kunne bruge vandet når du skal vande haven. (bonus besparelse på vandregningen). Denne mulighed er heller ikke så omfattende, så har du ikke allerede en vandtønde, er det forholdsvis nemt at gå til.
Beskyt_dit_hjem_mod_nedbør
  • Etablere et regn bed. Hvis du laver et regn bed i en lavning i haven, vil vandet løbe den vej. Du skal dog huske at undersøge mulighederne der hvor du bor. Der er nogle regler for bedet, som din kommune kan svare dig på.
  • En 4 overvejelse er etableringen af faskine, også her skal du være opmærksom på gældende regler og mulige tilladelser du skal søge.

6 Trin du bør gå igennem for at passe bedst muligt på din ejendom

Beskyt_dit_hjem_mod_nedbør2
  • Tagrender! FÅ renset dine tagrender. Det er yderst vigtigt du renser dine tagrender minimum 1 gang om året. Det er sådan at hvis du står med en fugtskade og dine tagrender ikke er renset, så er der ingen erstatning at hente hos forsikringsselskaberne. Hvis dine tagrender er stoppet til således at vand ikke kan ledes korrekt væk fra din grund og i stedet løber ned af muren, så er muren og fugerne meget modtagelige over for, at suge så meget fugt som muligt. Det er lige det tagrenderne er skabt til – at lede vandet væk fra huset og ned i kloakken. Sørg for at få dem renset minimum 1 gang om året efter løvfald.
  • Sørg for at kloakker ikke er stoppe til med blade, sand og diverse. Gør det til en vane at feje blade væk fra risten når der bliver klippet hæk, og ikke hen over dem så blade og andet godt, falder ned i kloakken. Tjek om vandspejlet står højt og få fat i en fagmand hvis du er i tvivl.
  • Har du sokkelriste, så skal du være opmærksom på om den er placeret 8-10 cm over terræn. Ofte er det således, at man ikke har været opmærksomme på ristene ved etablering af nye fliser og grus. Dermed er sokkelristene kommet så langt ned, at vand kommer ind imod risten og løber ind i krybekælderen. Efterfølgende vil du hurtigt komme til at døje med skimmelsvampe og det går meget stærkt. Hvis du overvejer at lukke sådanne riste af så glem ikke at sørge for ventilationen.
  • Gå en tur rundt om huset og tjek muren, oppe som nede. Se efter afskalninger, revner, sten der er i stykker, dybe fuger der drysser, kalk udtrækninger og misfarvet områder. Vedligeholdelse er også beskyttelse. Jo bedre vedligeholdelse jo stærkere er dit hus’ modstandskraft mod voldsom vejr. 
  • Soklen. Tjek husets sokkel på samme måde som muren. Se også efter mulige fugtskader og misfarvninger.
  • Tjek udhæng, tag, kanter, vinduer og døre igennem for fejl og mangler. Jo bedre og mere grundig du er, jo mere kan du planlægge for at undgå alvorlige skader.

Hvis du ikke lukker revner i murværk, vinduesrammer og døre, vil det ganske naturligt suge en del fugt til sig. Det er vigtigt du går ind og sørger for at få udbedret skaderne. Sørg for at få lukket huller, rens alger væk, få malet og beskyttet din ejendom. Kald på fagfolk når du har behovet og husk vi altid står klar hvis du har et spørgsmål.

Del artikel

Facebook
LinkedIn

Bliv ringet op –  Kontakt os her!

Tag mig til toppen af siden

Scroll to Top