fbpx
53745666   info@fa-eks.dk

Få styr på vedligeholdelsen + 10 trin du bør have på din liste

Få styr på vedligeholdelse af ejendomme og bygninger med en plan

vedligeholdelse_billede

Har du ansvaret for at holde en ejendom ved lige?

Erhverv, udlejer eller privat ejer 

Har du ansvaret for at holde en ejendom ved lige? Så synes vi du skal læse videre her.

Når man ejer en ejendom, er det en god ide at have en plan for vedligeholdelse. Hvis du har en plan for vedligeholdelse af ejendomme, så er du altid på forkant over for hvilke ting/områder der skal vedligeholdes. Du får også bedre styr på hvilke større og mindre reparationer der kommer og ikke mindst hvornår de kommer.

Jo mere du opretholder din plan for vedligeholdelse jo længere tid holder bygningen. Hvis du ikke køre med en plan for vedligehold, så er risikoen for, at du misser områder, hvor det ikke længere er nok bare at male et område eller at give træfacaderne olie. Så skal du eller foreningen i stedet have den store pengepung op af lommen.

Brug gerne en kalender hvor der er plads til at notere til din vedligeholdelsesplan. Ved at du fast går ejendommen igennem og sørger for at bruge planen så giver det dig et langt større overblik og du sikrer dig at ejendommens levetid forlænges

Dette skal du notere i din vedligeholdelsesplan

 • Hvilke områder trænger til at blive repareret?
 • Skriv en tidsplan ned, for hvornår de forskellige ting skal laves i en prioriteret rækkefølge.
 • Hvilke materialer skal bruges og hvad mangler du til reparationerne/vedligeholdelse?
 • Bestil materialer hjem så de er klar når opgaverne skal laves.
 • Kontakt fagfolk til opgaver af den mere krævende slags. Hvis du er bare en smule usikker, så er det bedre at hive en håndværker eller byggeteknisk rådgiver ind, end at stå bagefter og fortryde.
 • Opfølgning – notere hvis der skal følges op på nogle områder, så glemmer du det ikke så let.

Det er vigtigt at du også tjekker for skader efter storm, kraftig regn og sne. Der kan være skader som ikke kan vente på at blive udbedret. Er der faldet nogle tagsten ned, er der fygesne på loftet eller er der kommet vand i kælderen? Risikoen er der, så gør dig selv den tjeneste at gå ejendommen igennem efter voldsomt vejr

Facadearbejde_Fredericia
renovering_murværk
Altaner

Tjekliste - 10 trin du børn have på din liste - Vedligeholdelse af ejendomme

 1. Tjek soklen for skader, afskalninger og misfarvninger. Soklen er grundstenen i din bygning og en vigtig del at holde sund og stærk. reparation af puds skader kan være nødvendige.
 1. Tjek muren for ødelagte steder, afskalninger, frostsprængninger og misfarvninger. Hold øje med sætningsskader og vær’ opmærksom på at ødelagte mursten lettere suger fugt end hele stærke sten.
 1. Tjek fugerne – se efter om fugerne er hele. Prøv at kradse lidt i dem og se om de nemt drysser? Er fugerne fine eller er de måske lidt dybe i det? Vand der løber ned eller slår ind på muren, vil ved porøse og slidte fuger, blive suget ind og give fugtproblemer i bygningen.
 1. Tjek samlingerne på nedløbsrørene, er de utætte? Sørg også for at holde tagrenderne fri fra skidt og nedfaldne blade for at sikre, at vandet bliver ledt korrekt ned i afløb og ikke ned af facaden (der er ingen forsikring der dækker hvis din ejendom får fugtskade pga. mangel på vedligeholdelse af tagrender). Rens tagrenderne flere gange om året hvis din ejendom er hvor der er mange træer. Så ofte er det ikke nødvendigt hvis du har en høj etageejendom inde i storbyen, men stadig nødvendigt som absolut minimum 1 gang årlig.
 1. Kast et blik ned i afløbsristen. Se efter tegn på utætheder eller mange blade, sand og skidt i afløbet. Ved at holde afløb og kloakker ved lige, undgår du ubehagelige overraskelser såsom fugt/vandproblemer og tilstoppet rør.
 1. Kig op på og omkring taget. Se efter løse tagsten og misfarvninger. Låget eller bygningens skjold – taget, tager imod meget fra oven. Det skal den kunne holde til. Et tag der ikke bliver tjekket, kan gemme på flere forskellige småskader, der først opdages når det måske er for sent. tag – fugt nedbryder træ i tagkonstruktionen og du risikerer råd og svamp. Utætheder i tagdækningen, vand der trænger ind eller varm luft nede fra boligerne der trænger op og kondensere på de kolde flader, de bliver måske først opdaget, når der er kommet skjolder på loftet. Sørg for at finde årsagen og fjern fugtkilden inden der kommer større alvorlige følgeskader.
 1. Tjek vinduer og døre og samtlige kanter. Se efter om der er skader. Er vinduerne utætte, er der revner, huller i beklædningen, er malingen afskallet, hvad med sålbænkene, er de hele? Utætte vinduer skaber grobund for råd og fugtproblemer samtidig med at du taber varmen inde i ejendommen. Sålbænke er lavet til at lede vandet væk fra facaden, en sålbænk der ikke er hel beskytter ikke på samme måde mod vand.
 1. Gå en runde inden for og tjek kælder, loft, vægge og kanter for skader, skjolder og fugtproblemer. Nogle skader kan ses indvendigt. Jo mere grundig du er, jo mere kan du være på forkant inden der kommer alvorlige og store skader. Brug din lugtesans, lugter der af kælder, muggent? Det er tegn på fugt. I ældre huse er kælderen ofte fugtige. Men hvis det kan gå hen og giver svampeproblemer og fugt i murværket, skal man gøre en aktiv indsats for at bekæmpe fugten.
 1. Har du træværk? Enten på ejendommen eller som selvstændig bygning, så skal træværket tjekkes for skader og om det trænger til at få en omgang træbeskyttelse. Lader du stå til, vil træet blive nedbrudt hurtigere end ellers.

Er du ejer eller vicevært af en udlejningsejendom?

Få lejer/lejere til at indrapportere skader ved at have en infoboks eller andet, gør det nemt for lejeren lige at få det gjort. Giv en beboervejledning eller sæt info op med gode råd til og sig ”I er altid velkommen til og …..”

Jo mere positivt det lyder jo mere gør lejerne det af sig selv. Fortæl dem også fordelene for dem, ved for eksempel daglig udluftning og aftørring i badeværelset efter bad. Jo mere de ved ”whats in it for you” jo mere er de motiveret til at holde blandt andet afløb osv. rene.

Jo hurtigere du får øje på mulige skader der skal udbedres, jo billigere er det for dig at holde styr på planen for  vedligeholdelse af ejendomme. 

Supplere budgettet skal løbende så du har penge til vedligehold og udskiftning når behovet er der.

Få mere viden og bliv klogere her; https://gi.dk/byggeteknisk-viden

Del artikel

Facebook
LinkedIn
Scroll til toppen